Kan St Joris ook een vrouw zijn?


Kan St Joris ook een vrouw zijn?

Jullie kennen waarschijnlijk allemaal de mythe van St Joris en de draak. Er is een dorp dat bedreigd wordt door een draak, en die draak eist elke dag twee schapen als voer. Tot de schapen op zijn, en hij het ook wel prima vindt om mensen als voer te krijgen. Net op de dag dat een prinses op weg is naar de draak om geofferd te worden, komt daar St Joris aan. Hij pakt zijn zwaard, en hij steekt de draak in zijn bek. Hij vermoordt de draak en redt daarmee de prinses.

>> Bekijk hier de video of lees de tekst onder de video <<

Dit verhaal wordt natuurlijk in talloze variaties herhaald. Er is een ‘bad guy,’ er is een ‘good guy,’ en er is een prinses die gered moet worden. In al deze verhalen hebben vrouwen een heel passieve rol.

En als we nog niet genoeg hebben aan verhalen om te bewijzen dat vrouwen altijd een passieve rol spelen, dan hebben we ook nog de wetenschap. Wetenschappers hebben uitgevonden dat vroeger in de jagers-verzamelaar culturen de mannen gingen jagen en de vrouwen thuisbleven om voor het eten te zorgen. En er zijn natuurlijk allemaal theorieën over de bevruchting, waarin het eitje passief zit te wachten tot ze overmeesterd wordt door een spermatozoïde.

Nu hebben we gelukkig al een tijdje emancipatie, en wordt de wetenschap ook wakker. Nu blijkt dat deze theorieën helemaal niet meer kloppen. Vrouwen waren vroeger ook jagers. Het blijkt nu ook dat spermatozoïden helemaal niet in hun eentje op jacht zijn naar het eitje, maar dat het eitje een actieve rol heeft in het uitzoeken van een spermatozoïde. Vrouwen zijn helemaal niet zo passief.

Dat klopt ook met de tegenwoordige tijd, waarin vrouwen steeds actiever worden in het publieke leven. Vrouwen zijn ondernemers, ze zijn CEO’s, ze schrijven boeken, ze komen op tv. Nog lang niet genoeg, maar er zijn steeds meer vrouwen die een actieve rol spelen.

Dan krijgen we dus wel een probleem met de mythe van St Joris. Wat doen vrouwen met die draak? Nu wij de actieve rol krijgen, zijn vrouwen er niet zo goed in om het zwaard te pakken en daarmee de draak in de bek te steken. Wat vrouwen nog liever doen is het zwaard in hun eigen buik steken.

Dat heeft er ook mee te maken dat vrouwen niet boos mogen worden en geen geweld mogen plegen. Ik ken dat uit mijn eigen ervaring, als ik boos word, dan krijg ik drie mogelijke reacties. Ten eerste: boosheid heeft een lage frequentie, dus je zou liever liefde moeten voelen dan boosheid. Of: boosheid is eigenlijk verdriet, dus je zou beter het verdriet kunnen voelen in plaats van de boosheid. Of de derde reactie: ik zou het eigenlijk moeten begrijpen en over me heen moeten laten gaan; ik moet me niet zo opwinden.

Vrouwen mogen gewoon niet boos worden. Vrouwen mogen ook geen geweld plegen in onze maatschappij. Het is niet voor niets dat mannen soldaat waren en vrouwen geweerd werden uit het leger. Doordat we vrouwen de kans ontnemen om boos te worden, of om woede te uiten, ontnemen we ze ook de kans om grote dingen te presteren. Woede is ook een enorme productieve kracht. In de Chinese leer is woede zelfs essentieel om grote dingen te kunnen presteren.

Dus het is voor vrouwen ook echt een taak om die boosheid te leren voelen, en die woede te leren uiten, zonder het steeds naar binnen te keren. Want dat is natuurlijk wat wij al die tijd hebben gedaan. Wij zijn mensen en wij voelen woede, maar als we het niet naar buiten mogen keren, dan keren we het tegen onszelf.

Het is tijd dat we bij elkaar komen en leren omgaan met onze woede. Het is ook echt hoog tijd dat we een keer nieuwe mythen gaan creëren, want verhalen hebben kracht. Als we kinderen dit soort verhalen vertellen als de mythe van St Joris en de draak, dan leren vrouwen dat het normaal is dat ze passief zijn.

Vrouwen kunnen dit alleen samen. We kunnen niet in ons eentje al deze verhalen bedenken. Vrouwen kunnen ook alleen samen sterker worden om de rolmodellen te zijn voor de komende generaties. En daarom heb ik nou deze community opgericht, voor vrouwen om bij elkaar te komen, om dit werk te doen. Om niet alleen voor onszelf mooie dingen te presteren, maar ook om te zorgen dat onze dochters straks op onze schouders kunnen staan.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Laat je het me weten? Ik kijk uit naar je reactie. Op het contactformulier staan alle plekken waar je me kunt vinden.

Je kunt ook een gratis coaching sessie met mij boeken!

Kijk voor meer informatie op de website travellingtheroadtofreedom.com

© Ellen de Dreu - alle rechten voorbehouden