Wat hebben vrijheid en discipline met elkaar te maken?


Wat hebben vrijheid en discipline met elkaar te maken?

Er zijn heel veel vormen van vrijheid. De vrijheid waar we vaak het eerste aan denken is de vrijheid om even niets te hoeven, in een vakantie. Voor mij heeft vrijheid echter ook heel veel te maken met discipline. Dat ga ik je uitleggen.

>> Bekijk de video, of lees de tekst onder de video <<

Ik ben nu in Tarifa en hier is vrijheid tot een kunstvorm verheven. Er zijn veel Volkswagen busjes, er zijn veel mensen die de gebaande paden hebben verlaten. Daarom vind ik het ook zo leuk om hier te zijn.

Vrijheid heeft echter voor mij vooral te maken met de vrijheid in mijn hoofd: de bevrijding van mijn oude draken, angsten, en onzekerheden. Daarom vind ik het belangrijk om dingen te doen waarvan ik me goed ga voelen, om de donkere draken geen kans te geven. Daar heb ik dus discipline voor nodig.

Een van de dingen die ik doe is dat ik elke dag ga zwemmen in zee. Ik weet: als ik er over na ga denken doe ik het niet, want dan vind ik het koud. In plaats daarvan maak ik er een discipline van. Ik kies een vast moment op de dag, in dit geval aan het einde van de werkdag. Ik klap mijn computer dicht, ik trek mijn badpak aan, en ik loop de zee in. Ik doe dit net zo lang op discipline, totdat het een routine wordt. Dan heb ik mijn laptop dichtgeklapt en heb ik mijn badpak al aan voordat ik er erg in heb. Dan is het dus echt een vaste gewoonte geworden. Omdat ik weet dat ik me er achteraf beter door ga voelen kan ik die discipline ook opbrengen.

Het bijkomende voordeel van deze vorm van vrijheid, is dat het ook leidt tot creativiteit. Denk aan muzikanten die jarenlang saaie vingeroefeningen moeten doen, maar daarna pas goed kunnen improviseren, en creatief kunnen zijn.

Voor mij werkt het ook zo. Als ik aan het einde van de werkdag ga zwemmen in zee, dan heb ik soms de hele dag zitten puzzelen over bepaalde dingen en dan kom ik er niet uit. Dan ga ik zwemmen in zee, en dan denk ik ineens: oh, dom dat ik dat niet eerder gezien heb. Dus deze vrijheid leidt ook tot meer creativiteit.

Ik ben heel benieuwd of jij ook deze ervaring hebt, en hoe jij hiermee omgaat.  Op het contactformulier staan alle plekken waar je me kunt vinden. 

Je kunt ook een gratis coaching sessie met mij boeken!

Kijk voor meer informatie op de website travellingtheroadtofreedom.com

© Ellen de Dreu - alle rechten voorbehouden

.