We zoeken vrijheid op de verkeerde plek


We zoeken vrijheid op de verkeerde plek

Stel, je bent een vrouw, en je hebt gewoon niet zoveel plezier in het leven. Misschien ben je uitgeput. Misschien ben je je bezieling kwijt. Misschien heb je het gevoel dat je vastzit in dingen die moeten, maar die je gewoon niet meer zo leuk vindt. Je wilt meer vrijheid.

>> Bekijk de video of lees de tekst onder de video <<

Dan ga je op zoek naar opties. Er zijn veel vrouwen die beginnen dan een nieuw bedrijf, of een nieuwe carrière. Zoals bijvoorbeeld een vrouw die succesvol is in het zakenleven, en die daarna besluit om een bedrijf te beginnen als fotograaf. Of er zijn vrouwen die kopen een camper, en die gaan Europa rondreizen. Of je denkt, weet je wat, nu is het mijn beurt, ik ga gewoon heel veel geld verdienen, want dan heb ik meer opties.

Mijn naam is Ellen de Dreu, en ik heb eigenlijk alle opties wel geprobeerd. Ik had een bedrijf waar ik veel omzet in maakte, ik ben het land uitgereden in een camper, en om de vijf jaar begin ik ongeveer een nieuw bedrijf, omdat ik uitgekeken ben op de huidige, en ik weer nieuwe opties wil, ook om mezelf beter te leren kennen, en ik weer die vrijheid wil ervaren.

Nu heb ik al die reizen gemaakt in de buitenwereld, en nu kom ik er achter dan vrijheid eigenlijk veel simpeler is dan we denken. Vrijheid is als je leert omgaan met je draken: je angsten, je twijfels, en je onzekerheden. 

Je draken zijn in feite heel gezonde veiligheidsmechanismen die je voortstuwen of die je tegenhouden, en waar je niet aan kunt ontsnappen. Het zijn onbewuste processen die je elke keer gevangen houden in dezelfde patronen. Een extreem voorbeeld is natuurlijk verslavingen, maar vrouwen hebben last van nog veel meer draken. Perfectionisme is er eentje, de angst om door de mand te vallen, keuzestress. Het blijkt uit onderzoek dat vrouwen soms 75% van de tijd bezig zijn met twijfelen. Met de draken, dus.

Het is logisch dat vrouwen veel van dit soort draken hebben, want de druk is hoog. We moeten niet alleen een perfecte moeder zijn, een perfecte echtgenoot, we moeten ook nog eens succesvol zijn in ons werk.

En toch gaan we geen vrijheid vinden als we niet leren omgaan met deze draken. Een geruststelling: draken zijn echt niet de monsters die je denkt dat ze zijn. Ze hebben echt het beste met je voor. Ze willen je veilig houden en ze werken snoeihard voor je. Natuurlijk gebruiken ze ouderwetse tactieken, en die zitten jou nu in de weg. Je gaat je echter niet bevrijden van de draken als je ze wegduwt, of aan ze voorbij te hollen, of te doen alsof het er niet is.

Wat je kunt doen met je draken is er eens naar kijken, om ze te leren kennen, om ze te leren bedanken, en een goed gesprek met ze aangaan. En dan blijkt dat draken ook je grootste bondgenoten kunnen zijn. Ik zeg altijd: achter je grootste draak is je grootste schat. Als er een draak staat, wil het ook zeggen dat er ergens een kasteel is, met een schat die jij kan vinden. Dan is het dus wel belangrijk dat je gaat praten met die draken, in plaats van dat je ervoor aan het weghollen bent. Zij wijzen je de weg naar je vrijheid.

Het gaat erom dat we de confrontatie aangaan met onze draken, in plaats van bij ze weg te hollen. En dat vooral ook als vrouwen met elkaar. We denken allemaal dat we in ons eentje last hebben van onze draken, en we zijn in ons eentje aan het worstelen. Daarmee verlengen we de ellende. Als we er samen over praten dan kunnen we samen met onze draken feestjes vieren en daarmee meer vrijheid bereiken.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Laat je het me weten? Ik kijk uit naar je reactie. Op het contactformulier staan alle plekken waar je me kunt vinden.

Je kunt ook een gratis Heldinnen coaching sessie met mij boeken!

Kijk voor meer informatie op de website travellingtheroadtofreedom.com

© Ellen de Dreu - alle rechten voorbehouden

.