Last van Pietje Perfectionisme of Truusje Uitstelgedrag?


Last van Pietje Perfectionisme of Truusje Uitstelgedrag?

Ik word heel erg blij van iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben. Dat zijn draken. Draken is mijn woord voor twijfels, angsten en onzekerheden. In deze video ga ik je één tip geven, waardoor je er meteen veel makkelijker mee om kunt gaan.

>> Kijk hier de video, of lees de tekst onder de video <<

Deze week deed ik de video challenge van De Videovakvrouw. Daar kom je ze allemaal tegen. Alle ondernemers in de groep hebben last van dit soort gedachten voordat ze een video willen gaan opnemen.

  • Natuurlijk: "zit mijn haar wel goed?"
  • Maar ook: "wie zit er nou op mij te wachten?"
  • "Ben ik wel interessant?"
  • "Kom ik wel professioneel over?"
  • "Er zijn al zoveel mensen die dit doen."
  • "Wat heb ik daar nou nog aan toe te voegen."
  • Etc. etc.

Die draken, die zitten zo lang in ons hoofd, en dat zorgt voor heel veel uitstelgedrag, en vaak ook tot afstel, zodat we gewoon uiteindelijk die video niet meer maken.

Alle ondernemers daar last van. En vooral ook vrouwelijke ondernemers. Dat is heel erg logisch. Onze voormoeders mochten geen bedrijven bouwen. Wij zijn de eerste generatie die dit doen, en we hebben gewoon geen rolmodellen. Wij zijn het allemaal aan het uitvinden, en wij dragen die geschiedenis nog met ons mee

Dus voor ons is het echt zoeken naar hoe kunnen wij zichtbaar zijn. En toch willen we graag die video maken. We willen dat boek schrijven. We willen dat bedrijf bouwen. Dus hoe komen we nou aan die draken voorbij?

Mijn naam is Ellen de Dreu en ik heb een bijzonder groot leger van dit soort draken. Daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om mezelf daarvan te bevrijden, en daar ook om er zoveel over te leren, dat ik andere vrouwelijke ondernemers kan begeleiden op dit pad naar vrijheid, zodat we kunnen zijn wie we zijn, doen wat we doen en zeggen wat we te zeggen hebben in dit leven.

Als er één ding is wat ik heb geleerd, is dat ons natuurlijke gedrag om om te gaan met deze draken niet werkt.

Wat doen wij als wij zo'n draak tegenkomen als perfectionisme of uitstelgedrag?

Dan veroordelen we ze onszelf daarom. Er komen heel veel negatieve emoties bij vrij. Dat is omdat wij een beeld hebben in ons hoofd van hoe we eigenlijk zouden moeten zijn. We zouden eigenlijk die dappere dodo's moeten zijn die het gewoon allemaal doen. Als we dat dan niet doen, dan veroordelen we onze draken er om, want die staan ons gewoon in de weg.

Dus we gaan in gevecht met onze draken. We duwen ze weg. We negeren ze. We gaan ermee in gevecht. Alles om maar zo snel mogelijk van die draken af te komen. Dan gaan we ook op wilskracht aan die draken voorbij. We duwen onszelf er doorheen, net zolang tot we wel doen wat we doen. En dat put ons uit.

En daarom heb ik één belangrijke tip voor je.

Stel je nu eens voor dat je de juf of de meester bent van een schoolklas. In die klas zitten kinderen die allemaal jouw aandacht willen. De ene doet dat door heel hard te gaan schreeuwen, De andere zit in een hoekje zachtjes te huilen. De derde hangt aan je rokken. Etcetera etcetera.

En stel je nou eens voor dat jij met die kinderen omgaat zoals jij met je eigen draken omgaat. Dus die zo hard schreeuwt, die schop je de klas uit. Daar ga je het gevecht mee aan. Die zacht zit te huilen, die negeer je gewoon, of je gaat gewoon helemaal je eigen gang. Je gaat koffie drinken. Of je probeert ze echt heel hardhandig weg te duwen. Zij moeten de klas uit, terwijl jij in de klas blijft.

Dan moet jij eens proberen voor te stellen wat er met die kinderen gebeurt. Die breken natuurlijk de boel af.

Dus daarom heb ik een tip voor jou. Om met jouw draken om te gaan zoals je met een schoolklas om zou gaan. Wat die kinderen gewoon vooral willen is een aai over de bol. Net zoals alle mensen willen die gewoon gezien en gehoord worden.

En natuurlijk vragen ze aandacht op een manier die voor jou niet prettig is, maar dat doet er niet toe. Daar kan je aan voorbij kijken. Jij kan kijken wat hun behoeften zijn, en dat is gewoon een aai over de bol.

Dus terwijl jij aan het ondernemen bent, en je bent bezig met alle dingen die op je actie lijst staan, probeer dan eens op een dag tijd vrij te maken om te gaan zitten met je draken.

Geef ze misschien een naam. Dat is ook een hele goede tip. Dus je hebt een Pietje perfectionist, of een Truusje uitstelgedrag. En geef ze gewoon eens even een aai over de bol.

Klinkt als een simpele tip. Het is het niet. Je moet het echt proberen dat in te bouwen in je dag, want heel vaak neemt de wereld het weer over, en vergeten we dat gesprek met die draken. En dan zijn we als de juf die het draken gewoon negeert en die op wilskracht daaraan voorbij probeert te komen.

Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe je dit bevalt. Laat vooral weten onder deze video of je deze tip kan toepassen. en wat het je oplevert. Of dat jij daar misschien nog andere inzichten over hebt. Ik wil ik heel graag weten. Dan wens ik jou een heel fijn feestje met je draken.