Retraite in Tarifa

Op reis naar vrijheid

5 dagen samenkomen met een kleine groep vrouwen 

in Tarifa (Spanje): dé vrijheidsplek bij uitstek met zon, zee, en leuke mensen 

17 tot 21 juni 2024

We verzinnen strategieën om meer vrijheid te krijgen.

We werken hard om meer geld te verdienen. We bezoeken workshops, opleidingen, coaches en therapeuten. We proberen te bedenken wat we nu echt willen in het leven, en hoe dat werkelijkheid te maken.

Dat is meteen het probleem.

Want als we een draak zien, dan rennen we hard de andere kant op. We schamen ons voor onze angsten en onzekerheden. We hebben er een oordeel over, en willen ze niet zien.

Ik vertel je nog een geheim.

Achter je grootste draak, bevindt zich je grootste schat. Waar een draak is, daar is ook een kasteel. Hoe groter de draak, hoe groter de schat die ze bewaakt.

Als voorbeeld:

 • Ben je bang om zichtbaar te zijn? Dan is zichtbaarheid je grootste verlangen.
 • Vind je het spannend om je uit te spreken? Dan heb jij een missie die je met de wereld wil delen.
 • Bang om door de mand te vallen? Dan wil je eigenlijk meer invloed en impact.
 • Ben je een perfectionist? Dan schuilt er hoogstwaarschijnlijk een kunstenaar in jou.
 • Vind je relaties en verbinding ingewikkeld? Dan is dat juist waar je het meest naar verlangt.

Ben jij toe aan transformatie?

Ben jij eraan toe om minder te ploeteren, en om creatief te zijn, vertrouwend op je intuïtie, met meer plezier, en met vrijheid als lonkend perspectief?

Dan is het hoog tijd voor een retraite, waarin je stappen zet naar meer vrijheid, blijheid, creativiteit, intuïtie, en plezier.

Dit is wat we gaan doen

Samen met een kleine groep andere vrouwen:

 • Bepaal je wat voor jou vrijheid is, welke draken er op je pad staan, en hoe je daar een goede relatie mee kunt opbouwen.
 • Ontdek je de grootste schat achter je grootste draak: jouw unieke droom, wens of missie, die je op jouw manier in de wereld mag zetten.
 • Maak je contact met je creativiteit en je intuïtie als de GPS op weg naar vrijheid,
 • Help je elkaar om creatieve plannen uit te voeren, niet als een nieuwe last die op je schouders drukt, maar als een project dat je veel plezier gaat geven,
 • Heb je ineens een bijzonder netwerk van vrouwen die je de kracht, het zelfvertrouwen en de impact geven die je nog niet tot bloei hebt laten komen, omdat er draken op de weg stonden.

Wees gerust: we gaan het niet hebben over de draken uit het verleden. Dit is geen therapie. We blijven in het heden. Hier zijn de beste resultaten te behalen.

Dit is het resultaat:

Na de retraite!

 • Wie je bent en wat je wensen zijn (je draken wijzen je de weg!)
 • Weet jij wat jij in het komende jaar wilt doen, en hoe.
 • Heb je zicht op de draken die je tegenhouden, omdat ze je veilig willen houden.
 • Weet je hoe je met deze draken kunt samenwerken.
 • Creëer jij een leven met meer vrijheid, lichtheid, plezier en rijkdom op alle vlakken.

Welkom in Tarifa

We komen samen in Tarifa: het zuidelijkste puntje van Europa. 

Hier vind je:

Zon, zee, strand, en een prachtige natuur voor wandelingen, walvissen spotten, zwemmen, surfen, de vogeltrek kijken, of om te luieren.

Geweldige restaurants en leuke terrasjes waar je voor weinig geld je vol kunt eten aan tapas en andere lekkernijen.

Mensen van over de hele wereld die ervoor gekozen hebben om de gebaande paden te verlaten, op weg naar vrijheid. 

Een overdaad aan activiteiten die je uit je hoofd halen en in je lijf laten landen: live concerten, flamenco, yoga, meditatie, dansen en veel meer.

In de buurt van beroemde steden zoals Málaga, Sevilla, Granada en Córdoba, die je voorafgaand of na de retraite (samen) kunt bezoeken.

 Denk ook aan een overtocht naar Marokko, slechts 14 km verderop: het land dat je aan de horizon kunt zien liggen, aan de andere kant van de Straat van Gibraltar..

Stel je voor….

’s Morgens kom je bij elkaar voor de start van de dag. Je bespreekt je nieuwste inzichten en plannen en krijgt ondersteuning van de rest van de groep. Daarna starten we het programma op voor de dag. De rest van de dag ben je bezig om te experimenten hoe je meer vrijheid, creativiteit, intuïtie en plezier in je leven krijgt. Sommige dagdelen blijven we bij elkaar. Sommige dagdelen ga je zelf op onderzoek uit, of onderneem je leuke activiteiten met een andere vrouwen uit de groep. 

Je kunt per maaltijd beslissen wat je gaat doen: of je met de groep wilt eten, of dat je liever alleen of samen met iemand anders een restaurant zoekt. Sommige avonden is er nog een programma. Wie weet krijg je wel een workshop flamenco. Misschien krijg je een Shiatsu massage, of een yogales, of ga je dansen. Of je gaat op tijd terug naar je overnachtingsplek voor een rustige avond om alles te verwerken. Wat jij wilt. Wat jij op dat moment nodig hebt. Ook dat is vrijheid.

De routekaart naar vrijheid

Ik ben geen boeken gaan lezen over vrijheid. In plaats daarvan ben ik veel gaan beleven, en die ervaringen heb ik elke dag opgeschreven in mijn dagboek. Elke dag dacht ik na wat vrijheid is, en hoe je er meer van kunt krijgen. Door dagelijks te schrijven heb ik mijn draken leren herkennen, en omhelzen.

Dit resulteerde in een routekaart naar vrijheid. Het is geen stap-voor-stap model om vrijheid te vinden, want dat is geen vrijheid. De routekaart is een reflectietool. Als je in elke cirkel de goede vragen stelt, dan geeft jouw intuïtie zelf antwoord op de vraag hoe je vrijheid vindt, en ook creativiteit, een goede verbinding met je intuïtie, plezier, en rijkdom.

Praktische details

Het programma

In 5 dagen reizen we langs de 5 cirkels van de routekaart naar vrijheid. We werken deels buiten in de natuur, en deels binnen vlakbij de natuur. Je kunt bijvoorbeeld de cirkels tekenen in het zand op het strand, zodat je er daarna doorheen kunt lopen om nog meer inzichten te krijgen.

Een deel van het programma is ingevuld. Een deel van het programma kun je zelf bepalen. Zo heb je een goede mix van de gezelligheid en de steun van de groep, en tijd om tot rust te komen en je eigen plan te trekken.

De reis en de overnachting

De retraite gaat over vrijheid, dus jij krijgt de vrijheid om je eigen reis te bepalen, en je eigen favoriete overnachtingsplek te kiezen. Ik help je uiteraard wel om de beste keuze te maken en met de boekingen. Ik spreek Spaans en ken de omgeving goed, dus ook tijdens de reis help ik je langs alle hobbels op je reis die je eventueel tegenkomt.

Je krijgt hulp bij alle logistieke onderdelen van de reis: om je vlucht te boeken, om van het vliegveld of treinstation naar Tarifa te reizen, om de perfecte plek om te overnachten te zoeken, en daarna op de hoogte te komen van de beste restaurants om te eten, en plekken om te genieten. Als je in Nederland kunt autorijden en het OV snapt, dan is Spanje een eitje, want hier is alles simpeler, rustiger, en vooral veel relaxter.

De deelnemers

De groep bestaat uit 4-12 vrouwen, dus er is meer dan genoeg tijd voor ieders individuele vragen. Een live bijeenkomst heeft altijd iets magisch, want je zult zien dat deze vrouwen precies de mensen zijn die je tegen moest komen, en die je waardevolle inzichten geven in de gesprekken die je samen voert, en die je helpen om stappen te zetten.

Voordat de retraite begint, kun je met elkaar kennismaken in een Zoom sessie. Hier kun je ook bespreken of je samen wilt reizen, samen een appartement wilt huren, en of je voor of na de retraites nog samen excursies wilt ondernemen. Tarifa is geen grote stad, dus ook al logeer je dan op verschillende plekken, is het makkelijk om samen af te spreken, of om elkaar spontaan tegen te komen.

Waarom alleen vrouwen?

Vrouwen kennen andere angsten dan mannen. Vrouwen gaan er ook anders mee om. Waar Joris zijn zwaard ind de bek van de draak steekt, steken vrouwen het zwaard nog liever in hun eigen buik dan anderen kwaad te doen.

We delen een paar bijzondere draken. Eeuwenlange geschiedenis was het voor vrouwen verboden om vrij en (invloed)rijk te zijn. Deze geschiedenis dragen we met ons mee. Onbewust zetten onze draken de handrem op onze vrijheid, terwijl we de andere voet op het gas houden om onze dromen te vervullen. Dat put ons uit, zolang we niet de moed hebben om de draken aan te kijken.

Samen kunnen we aan onze draken voorbij komen. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen wij zo vrijheid ervaren als creatieve vrouw die haar eigen waarheid deelt met de wereld.

Ik hoor je denken: "ja, maar...."  

Ik zeg altijd: als er draken op de weg staan (als je een veel ‘ja maar’ in je hoofd hebt en je vooral bezwaren zit te bedenken om niet naar Tarifa te komen) dan is dat de beste uitnodiging om het wel te doen. Dan doet het ertoe. Dan is de transformatie belangrijk. Anders hadden je draken die je veilig, en dus binnen je comfort zone willen houden niet zo hard hoeven roepen om je tegen te houden. Draken zijn een groen licht.

“Ja maar, ik wil het helemaal niet hebben over mijn angsten, twijfels en onzekerheden.”

Logisch natuurlijk. Wie wil daar nu wel mee te koop lopen?

Dan heb ik wel meteen een geruststelling. Weet je wat de beste manieren zijn om je draken te omhelzen? Humor en creativiteit. We gaan veel plezier met ze beleven. Dan zul je ineens zien dat het wegrennen voor je draken je veel meer tijd, geld en energie kost dan dat je eens stil staat en een gesprek aangaat.

Ga maar na. Vrouwen investeren soms duizenden euro’s in opleidingen of coaching, terwijl ze toch niet in actie komen. Dat is toch zonde van het geld en de energie? Dat is toch juist de weg naar teleurstelling en burn out? Dan liever één keer dapper zijn en een feestje vieren met je draken. Daar wordt het leven veel leuker van, echt, dat beloof ik je.

Draai het eens even om. Wat als je deze kans voorbij laat gaan? Misschien loop je juist wel veel mis, als je jezelf deze kans ontneemt om anders te werken, en de steun en de aanmoediging te ontvangen van een groep gelijkgestemde vrouwen die je aanmoedigen op de reis naar vrijheid.

Je kunt in je eentje niet de blokkades in je eigen hoofd ontmantelen en je draken omhelzen, omdat je veel te dicht op je eigen gedachten en gevoelens zit. Je mist de afstand. Je hebt anderen nodig om helderheid te scheppen en nieuwe wegen in te slaan. Vooral ook om op die wegen te blijven, zonder bij het minste of geringste weer terug te vallen in je oude gedrag.

“Ja maar, ik wil niet in een vliegtuig reizen.”

Ook die snap ik heel goed. Er zijn een aantal antwoorden mogelijk. Ten eerste kun je kijken of er alternatieven zijn voor het vliegtuig. Ten tweede kun je kijken of je de vervuiling van het vliegtuig op een andere manier kunt compenseren. Ten derde kun je kijken of jij tijdens deze retraite juist iets kunt bedenken om de wereld beter te maken. Er zijn nog veel meer problemen dan het klimaat die om een dringend antwoord vragen, en samen staan we sterker.

Bovendien: het is voor iedereen goed om met anderen ontspannen te werken in de buitenlucht, en plezier te maken. De rest van het jaar is soms al zwaar genoeg. We hebben het nodig. We mogen het onszelf gunnen.

Meld je aan

Neem contact op om een afspraak te maken. Je kunt al je vragen stellen. Als je besluit te komen (wat ik echt hoop!) dan beginnen we meteen met de praktische en inhoudelijke voorbereidingen. Ik geef je een opdracht waarmee je al aan de slag kunt voordat de reis begint. Dan kan de voorpret ook van start....

De kleine lettertjes

Je betaalt de retraite zodra je besluit om te komen. Daarmee reserveer je jouw plek. Stel dat je hebt betaald en de retraite niet doorgaat? Dan zijn er verschillende opties. Het is overigens in alle gevallen aan te raden een annuleringsverzekering af te sluiten.

Als er minder dan vier deelnemers zijn, kan ik besluiten om de retraite te annuleren. We overleggen samen wanneer de retraite wel door kan gaan. Je krijgt het geld dat je mij hebt betaald voor het programma terug, of je wacht tot de volgende mogelijkheid. Je kunt overwegen of je wacht met het boeken van een vlucht en overnachtingsplek totdat je weet dat er vier deelnemers zijn.

In geval dat ik door overmacht een retraite moet annuleren, krijg je ook het geld dat je aan mij hebt betaald terug. Je bent zelf verantwoordelijk om je verzekering aan te spreken voor de annulering van de vlucht en je overnachting. Of je kunt je vlucht en het verblijf omboeken naar de data dat de retraite wel doorgaat. Natuurlijk kun op de afgesproken tijd komen en er een vakantie van maken.

Als je zelf dringende redenen hebt waardoor je toch niet kunt komen, gaan we in onderling overleg. Wellicht is er nog tijd om een plaatsvervanger te zoeken. Wellicht kun je een andere keer aansluiten. Ik weet zeker dat we samen een oplossing vinden, met één uitzondering. Als je binnen een termijn van twee weken voor aanvang van de retraite annuleert, kan ik je het geld dat je mij hebt betaald niet teruggeven. Dat kun je wel met je verzekering regelen.

© Copyright 2023 Ellen de Dreu. Alle rechten voorbehouden.