Een belangrijke tip voor perfectionisten


Een belangrijke tip voor perfectionisten

“Start before you are ready. ”Dat is een advies dat heel veel business coaches geven aan vrouwelijke ondernemers. Het idee is dat je eerst iets gaat verkopen, voordat je het gaat maken. Bijvoorbeeld: je wilt een online programma verkopen. Dan ga je eerst zorgen dat je klanten krijgt, en pas dan maak je het programma.

Daar is natuurlijk echt wel wat voor te zeggen. Daarmee voorkom je dat je jarenlang aan een programma loopt te sleutelen zonder dat je het ooit verkoopt. Je voorkomt ook een hoop perfectionisme.

De vraag is of het voor alle ondernemers zo’n goed advies is.

>> Bekijk hier de video, of lees de tekst onder de video <<

Want wat je doet, is dat je je draken forceert. Je draken zijn je veiligheidsmechanismen die je hebt overgeërfd uit je jeugd. Die willen jou veilig houden, en die willen voorkomen dat je in de actie komt. Als je je daar op wilskracht een weg langs heen forceert, dan gaan ze reageren. Dan dan het zijn dat je in een toestand van permanente stress komt, en ook in de adrenaline. Dat is uiteindelijk heel erg slecht voor je lijf.

Stel je eens even voor. Je bent CEO van een grote organisatie. Je hebt een plan en je zegt: “Morgen gaan we het doen, en zo gaan we het doen, en niet anders, en iedereen kop houden, want dit is wat we gaan doen.” Als je dan een directievergadering voorzit, dan kan het zijn dat de hele directie in opstand komt, en die zegt dat het niet kan. Als jij dan toch doorduwt, dan is er een kans dat het plan gaat gebeuren, want jij bent de baas. Maar ook dat er een hoop weerstand komt, en uiteindelijk ook veel gevallen van burn out.

Stel nou dat je een CEO bent van een andere organisatie. Je hebt een plan, en je zegt: “Dit is wat we gaan doen, ik wil het morgen doen, ik wil graag jullie mening horen, wat kan er wel, wat kan er niet. We gaan er niet jaren over lopen vergaderen, maar ik wil wel graag dat we alle neuzen dezelfde kant op zetten.” De kans dat het dan gaat gebeuren is ook groot, en de resultaten zijn waarschijnlijk beter.

Nou ben jij als ZZP en zelfstandig ondernemer in je eentje aan het werk, en dan heb je niet een directie die je moet overtuigen. En toch kan ik je aanraden om eens zo’n vergadering te beleggen. Ik doe dat regelmatig. Dan begin ik een nieuw project, en dan stel ik voor dat ik al mijn draken aan tafel voor me zet. Ik geef ze een naam, ik geef ze een rol. Ondertussen leer ik ze kennen. Er is er eentje die zegt ja op alles, er is er eentje die zegt nee op alles, er is er eentje die heeft echt hele goede argumenten waarom het niet kan. Ik probeer echt te luisteren naar alle argumenten. Vervolgens zeg ik: “Ik snap het, ik hoor jullie, maar we gaan het toch doen.” En dan ga ik het ook doen.

Een andere tip is, om daar dan ook over in je dagboek te schrijven. Als je deze oefening alleen in je hoofd doet, dan krijg je een soort kakofonie aan draken, en dan wordt je er op een gegeven moment ook geen wijs meer uit. Het voordeel van het schrijven in je dagboek is dat je je draken voor je ziet, dat je ze leert kennen, en dat je ze uit je eigen hoofd haalt, en dat je er echt een gesprek mee aan kan gaan.

Ik ben heel nieuwsgierig of je dit gaat doen, en zo ja, laat me dan vooral weten wat de resultaten daarvan zijn. Op de contactpagina staan alle plekken waar je me kunt vinden.

Kijk ook naar de dagboek challenge. 21 dagen lang stuur ik je elke dag een video, en een 'journaling prompt:' een vraag die je kunt gebruiken als inspiratie om dagelijks te schrijven.

Je kunt ook een gratis coaching sessie met mij boeken!

© Ellen de Dreu - alle rechten voorbehouden.