3 grote resultaten van journaling


3 grote resultaten van journaling

Sinds ik zelfstandig ondernemer ben, sinds mijn 25e, houd ik dagelijks een logboek of een dagboek bij (in het Engels heet het: journaling, of morning papers). In de tijd van mijn eetcafé was het een schrift waarin ik nieuwe ideeën ontwikkelde. Nu is het een document op mijn computer waarin ik mijn bedrijfsideeën opschrijf, en waarin ik ook mijn persoonlijke ontwikkeling bijhoud.

Het dagelijks schrijven heeft me ongelofelijk veel gebracht. Als ik dat moet samenvatten in één woord dan is dat: vrijheid. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, en daarom ga ik in deze video drie concrete dingen noemen die het mij heeft opgeleverd. Daarmee hoop ik jou te inspireren om ook je dagboek te schrijven. Het is uiteindelijk de eerste stap op weg naar vrijheid, en ook de meest goedkope en de meest efficiënte.

>> Bekijk hier de video, of lees de tekst onder de video<<

Het eerste dat het dagelijks schrijven in mijn dagboek me heeft opgeleverd, is een enorme persoonlijke ontwikkeling, zelfinzicht, en ook manieren om mezelf bij te sturen. Als je je gedachten in je hoofd laat rondmalen dan dreig je ze allemaal te gaan geloven. Als je ze op papier zet, krijg je afstand tot je eigen gedachten. En daarmee is het dus veel makkelijker om lessen te leren uit ervaringen, omdat je op een gegeven moment - als je dat een tijdje doet - ook kunt zien wat je patronen zijn wat je zelf steeds aan het doen bent. Zo kun je dus ook die patronen veranderen.

Daardoor heb ik veel meer rust gekregen, en veel meer zelfvertrouwen. Daarmee heb ik me zelfs genezen van heel veel trauma’s, wat therapeuten nooit hebben gedaan. Niet eens door naar het verleden te gaan. Door dagelijks op te schrijven wat me overkomt, en wat nu mijn patronen zijn, heb ik heel veel draken leren omhelzen. Ik luister op dit moment veel naar podcasts van bekende psychologen, en als ik hun tips hoor geven, dan denk ik: ‘oh ja, dat heb ik zelf ook uitgevonden tijdens mijn reis.’

Door mijn intuïtie te gebruiken, dat te koppelen aan mijn ervaringen, en de reflectie daarover, heeft me heel veel wijsheid gebracht.

Het tweede dat het dagelijks schrijven in mijn dagboek me heeft opgeleverd is dat ik mijn eigen model heb ontwikkeld: de ‘routekaart naar vrijheid.’ Daar ben ik heel erg trots op, want hoeveel mensen kunnen nu eenmaal zeggen dat ze hun eigen model hebben ontwikkeld.

Dat heb ik gedaan door dagelijks te schrijven over de vraag: ‘wat is vrijheid, en hoe krijg ik er meer van.’ Als ik mijn dagboekaantekeningen doorlees, dan kan ik heel goed mijn progressie volgen. Dan zie ik dat ik twee jaar geleden nog over iets aan het puzzelen was, wat nu al tot mijn dagelijkse repertoire behoort. Het is mooi dat ik kan zien hoe ik mijn eigen ideeën daarin kan volgen. Ik heb niet veel boeken gelezen. Ik ben het zelf gaan beleven, en zo mijn eigen model gaan ontwikkelen. 

Laatst heb ik een video geplaatst over de Heldinnen Club, en daarin vertel ik er iets over. Het is uiteindelijk een heel simpel model, maar er zit jaren denkwerk in. Het is nu ook de basis van mijn bedrijf, dus dat heeft het me ook concreet opgeleverd.

Het derde dat het voor me heeft gedaan is dat ik nu een boek heb: mijn Ellen in Wonderland boek. Daarvoor heb ik mijn dagboekaantekeningen allemaal op een rij gezet, en ben ik heel veel gaan schrappen. Ik heb er een structuur aan toegevoegd, en vervolgens werd dat dit boek.

Het schrijven van dit boek is heel helend geweest. Door het elke dag weer oude dagboekaantekeningen te herlezen, en te herkauwen, heb ik veel oude draken kunnen omhelzen. De eerste keer kon ik mijn eigen boek niet lezen zonder te hyperventileren, zo spannend vond ik sommige dingen. Door het elke dag te herlezen, te herhalen, te herschrijven, ging de emotie eraf. Zo heb ik oude trauma’s kunnen helen, zelfs zonder naar het verleden te gaan, want uiteindelijk staat er niet heel veel over het verleden in mijn boek. Door dagelijks aanwezig te zijn bij wat de gevolgen zijn van de trauma’s, en door daarnaar te kijken, en daar mezelf in bij te sturen, heeft dit heel veel voor me gedaan.

Bovendien ben ik trots op dit boek, omdat ik de eerste vrouw ben uit mijn vrouwenlijn, die zich heeft kunnen uitspreken hoe de wereld er voor mij uitziet. Mijn moeder kon het niet, mijn voormoeders natuurlijk ook niet, voor hun was dat verboden. Ik kan het nu wel. Ik kan een boek publiceren en zeggen aan de wereld: ‘kijk, zo zie ik het.’

Het was natuurlijk ook een heel spannend proces om dit te publiceren, want ik moest langs alle draken van mijn voormoeders heen worstelen die zeiden: ‘doe nou niet, dat is gevaarlijk, dat mag niet.’ Ik heb het toch gedaan. Het was het meest spannende wat ik ooit heb gedaan, en het heeft me ongelofelijk veel opgeleverd. Daarna was ik echt een ander mens.

Even sluipreclame: ik kan het je aanraden om het boek te kopen. Het leest als een trein. Het is voor een deel een avonturenroman, en een deel een verslag van mijn innerlijke reis. Ik ken vrouwen die het op hun nachtkastje hebben liggen en die er nog regelmatig stukjes uit herlezen. Die vrouwen zijn ook andere keuzes gaan maken, en zo hebben ze meer vrijheid gevonden.

Dat is uiteindelijk waarom ik dit allemaal deel. Ik zit hier niet te roepen van ‘kijk eens hoe goed ik ben dat ik in een camper het land ben uitgereden.’ Ik deel dit met jou omdat ik hoop dat jij je eigen vrijheid vindt. En daarom is het - belangrijker dan het lezen van het boek - belangrijk dat jij je eigen dagboek gaat schrijven, en je eigen ideeën ontwikkelt, en je eigen vrijheid vindt. Dat ziet er vast weer heel anders uit dan bij mij.

Ik heb een dagboek challenge ontwikkeld, waarmee ik jou wil helpen om dagelijks te schrijven. Ik weet dat het best veel werk is om daar een dagelijkse discipline van te maken. 21 dagen lang stuur ik je een mail met een video, waarin ik iets vertel over vrijheid. In die mail stuur ik ook een vraag: een journaling prompt. Die kun je gebruiken als startpunt om te schrijven. Zo heb je dagelijks inspiratie om in ieder geval te gaan zitten en te schrijven, en dan weet ik zeker dat je genoeg ideeën hebt om verder te schrijven.

Ik hoop dat je meedoet, ik hoop dat het je veel oplevert, en dat je me dat ook laat weten. Want dit heeft het mij opgeleverd, maar voor iedereen werkt het ook weer anders. Ik ben heel nieuwsgierig wat het voor jou doet. Ik wens je daar heel veel plezier bij.

Lees hier alles over de dagboek challenge en meld je aan


Je kunt ook een gratis sessie met mij boeken!

Kijk voor meer informatie op de website travellingtheroadtofreedom.com

© Ellen de Dreu - alle rechten voorbehouden

.